Φροντίδα & συντήρηση - Constance Jewlery
First order discount!
-10% στην πρώτη σας παραγγελία. Εφαρμόζεται αυτόματα στο καλάθι.
T. +30 6987 177 083

Φροντίδα & συντήρηση

Τα κοσμήματα Constance είναι χειροποίητα εξ ολοκλήρου σε ασήμι 925°. Το ασήμι ή άργυρος είναι ένα από τα πολύτιμα μέταλλα και μετριέται σε «βαθμούς» που συμβολίζονται με °. Οι βαθμοί αυτοί υποδεικνύουν την περιεκτικότητα ενός κοσμήματος σε χημικώς καθαρό άργυρο. Για παράδειγμα το κράμα 925 (γνωστό και ως sterling silver) σημαίνει 92,5 τοις εκατό (925 μέρη) καθαρό ασήμι και 7,5 τοις εκατό (75 μέρη) μεταλλικό κράμα (αλλιώς λέγα). Αυτό γίνεται γιατί το ασήμι στην καθαρή του μορφή είναι ενα μαλακό μέταλλο, πράγμα που δεν διευκολύνει πάντα την κατασκευή ενός κοσμήματος. Ακόμη, όταν αυτό πρόκειται να φορεθεί, μπορεί έυκολα να αλλάξει το σχήμα του όντας μαλακό και άρα εύκαμπτο. Το κράμα 925° επομένως κάνει τα κοσμήματα πιο ανθεκτικά στην χρήση αλλά και στον χρόνο.

Τα κοσμήματα που είναι κατασκευασμένα είτε από ασήμι, είτε από άλλο πολύτιμο μέταλλο, πρέπει πάντοτε να είναι σφραγισμένα. Στην περίπτωση των ασημένιων κοσμημάτων κράματος 925° πρέπει να φέρουν την αντίστοιχη σήμανση 925. Συνήθως τα κοσμήματα σφραγίζονται σε διακριτικό σημείο ώστε αυτό να μην επηρεάζει το design τους.

Το ασήμι σαν μέταλλο απαιτεί προσεκτική μεταχείριση για να διατηρήσει, όσο περισσότερο γίνεται, το χρώμα του και την λάμψη του με την πάροδο του χρόνου. Πάμε να δούμε μερικά πράγματα γύρω από αυτό!

Aσήμι και οξείδωση

Το ασήμι οξειδώνεται με την παροδο του χρόνου, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό. Συνήθης ένδειξη οτι έχει επέλθει οξείδωση σε ένα κόσμημα είναι όταν αυτό αποχρωματίζεται, γίνεται πιο μαύρο ή πιο κίτρινο/ καφέ, ή θαμπώνει. Ο λόγος που τα ασημένια αντικείμενα μαυρίζουν, όταν εκτίθενται στον ατμοσφαιρικό αέρα, είναι η επαφή του μετάλλου με το θειάφι (θείον) που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, το οποίο όταν ενωθεί με το ασήμι δημιουργεί ένα μαύρο χρώμα στην επιφάνεια του μετάλλου, την οξείδωση. Προσοχή όμως! Η οξείδωση αυτή είναι μόνο επιφανειακή, δεν εισχωρεί δηλαδή σε όλο το μέταλλο και έτσι δεν το καταστρέφει.

Θειάφι υπάρχει σε μικρές ποσότητες στον ατμοσφαιρικό αέρα, υπό μορφή ενός αερίου του διοξειδίου του θείου (SO2). Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και ο καπνός του τσιγάρου, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες SO2, οπότε στις μεγάλες πόλεις και στους χώρους που υπάρχουν καπνιστές η οξείδωση των ασημένιων αντικειμένων είναι ταχύτερη. Η οξείδωση όμως μπορεί να επέλθει ακόμη και αν το μέταλλο αυτό έλθει σε επαφή με υλικά που ενδέχεται να περιέχουν θειάφι, όπως αρώματα, κρέμες, τα μάλλινα υφάσματα, λαστιχάκια, μερικά είδη χρωμάτων και γάντια από καουτσούκ (latex), ακόμη και με τρόφιμα όμως: αυγά, μαγιονέζα, μουστάρδα, κρεμμύδια- με το αυγό να είναι το χαρακτηριστικότερο όλων.

Επιπρόσθετα λεκέδες μπορεί να δημιουργηθούν στην επιφάνεια των ασημένιων κοσμημάτων, αν κατα λάθος τα αγγίξουμε μετά από ένα γεύμα ή με λιπαρά χέρια. Η έκταση και η ταχύτητα με την οποία οξειδώνονται τα ασημένια κοσμήματα εξαρτάται επίσης από το κλίμα. Σε γενικές γραμμές η υψηλή υγρασία και πολλές φορές ο όξινος ιδρώτας μερικών ανθρώπων θα οδηγήσει σε οξείδωση του αργύρου πολύ πιο γρήγορα.

Επιμεταλλώσεις

Ένας τρόπος να επιβραδυνθεί η οξείδωση ενός ασημένιου κοσμήματος είναι η επιμετάλλωση. Επιμετάλλωση ονομάζεται η επικάλυψη ενός κοσμήματος με μια λεπτή στρώση μετάλλου στην επιφάνεια του με την διαδικασία της ηλεκτρόλυσης. Στην περίπτωση των κοσμημάτων οι επιμεταλλώσεις γίνονται χρησιμοποιώντας πολύτιμα μέταλλα, για παράδειγμα χρυσό, πλατίνα, άργυρο κλπ. Η διαδικασία της επιμετάλλωσης με ένα από αυτά τα ευγενή μέταλλα προσδίδει στα ασημένα κοσμήματα μία εντυπωσιακή εμφάνιση και προσφέρει μία επιπλέον προστασία από την οξείδωση του αργύρου.

Τα κοσμήματα Constance είναι όλα επιμεταλλωμένα. Ακόμα και αυτά που έχουν ήδη ασημένιο χρώμα, το φυσικό χρώμα του ασημιού δηλαδή, είναι επαργυρωμένα ώστε να διατηρεί το ασήμι το χρώμα και την λάμψη του, όσο περισσότερο γίνεται. Πιο αναλυτικά οι επιμεταλλώσεις που χρησιμοποιούμε στα κοσμήματα μας είναι:

  • επαργύρωμα: επιμετάλλωση με άργυρο. Δίνει μια επιπλέον λάμψη στα ήδη ασημένια κοσμήματα και βοηθά στην επιβράδυνση της φυσικής οξείδωσης του ασημιού.
  • επιχρύσωμα: επιμετάλλωση με χρυσό. Εκτός από την λάμψη και το χρώμα του χρυσού που δανείζεται, το επιχρύσωμα προστατεύει τα κοσμήματα από την οξείδωση καθώς ο χρυσός δεν οξειδώνεται!
  • επιμετάλλωση με μαύρο πλατίνωμα

Προσοχή! Το χρώμα της επιμετάλλωσης φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση μπορεί να επιβραδυνθεί.

Φροντίδα και συντήρηση κοσμημάτων

Είναι πολύ σημαντικό για την συντήρηση των ασημένιων κοσμημάτων σας να τα φροντίζετε σχολαστικά! Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τα χτυπήματα και τα γδαρσίματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα σημάδια και βλάβες στο μέταλλο καθώς και στις πέτρες.

Τι να μην κάνετε

Μην φοράτε τα ασημένια σας κοσμήματα όταν:

  • καθαρίζετε/ απολυμαίνετε/ πλένετε πιάτα/ κάνετε το νοικοκυριό σας: δυνατά απορρυπαντικά όπως η χλωρίνη μπορει να διαβρώσουν τα ασημένια κοσμήματα
  • κάνετε μπάνιο ή μπαίνετε σε πισίνα/ θάλασσα. Αποφύγετε την επαφή με το χλώριο
  • μπαίνετε σε ιαματικά λουτρά γιατί αποτελούν πλούσιες πηγές σε θειάφι
  • ασχολείστε με τον κήπο ή κάνετε άλλες χειρωνακτικές εργασίες γιατι μπορεί να τραυματιστεί ή να σημαδευτει το κόσμημα
  • μαγειρεύετε
  • κάνετε γυμναστική ή άλλη έντονη σωματική δραστηριότητα. Ο ιδρώτας επιταχύνει την οξείδωση του ασημιού, ιδιαίτερα αν είναι όξινος
  • κοιμάστε, για τον παραπάνω λόγο. Ακόμη ενδέχεται να τραυματιστεί το κόσμημα ή να τραβηχτούν και να κοπούν οι αλυσίδες, ειδικά σε λεπτεπίλεπτα σχέδια μας όπως βραχιόλια καρπού και κάποια σκουλαρίκια.
  • βάζετε κρέμες ή λοσιόν σώματος/ προσώπου, αποσμητικό κλπ. Περιμένετε πρώτα να απορροφηθούν από το δέρμα
  • βάφεστε ή φτιάχνετε τα μαλλιά σας. Αποφύγετε την επαφή με καλλυντικά, λακ/ προϊόντα μαλλιών
  • φοράτε το άρωμά σας. Περιμένετε να εξατμιστεί πρώτα και μετά φορέστε τα ασημένια κοσμήματα σας
  • εκτίθεστε σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα πχ όταν κάνετε ηλιοθεραπεία. Η έκθεση στον δυνατό ήλιο μπορεί να αποχρωματίσει τις ευαίσθητες πέτρες μας και να “κουράσει” το κόσμημα ανεπανόρθωτα.

Τι να κάνετε

Για να αποφύγετε όσο περισσότερο γίνεται την οξείδωση:

  • φυλάσσετε το κόσμημα σας στο κουτάκι με το οποίο το παραλάβατε. Το ιδανικό για τα ασημένια κοσμήματα είναι να φυλάσσονται αεροστεγώς, γι’αυτό θα μπορούσατε μετά να τοποθετήσετε το κουτάκι σας σε ένα συρτάρι/ ντουλάπι ή σε μπιζουτιέρα ή μεταλλικό κουτί ώστε να αποφεύγεται ακόμα περισσότερο η επαφή με τον αέρα. Μπορείτε ακόμη να τα φυλάξετε σε κουτί επενδυμένο με ύφασμα
  • αποθηκεύετε τα κοσμήματα σας ξεχώριστά το καθένα και όχι όλα μαζί για να μην χτυπηθούν μεταξύ τους
  • αποφύγετε χώρους που έχουν υγρασία
  • πιάνετε τα κοσμήματα σας με όσο πιο στεγνά και χωρίς λιπαρότητα χέρια γίνεται
  • όταν βγάζετε τα κοσμήματα σας μπορείτε να τα σκουπίζετε με ένα καθαρό, μαλακό πανί (π.χ. βαμβακερό ή βαμβακερή πετσέτα) για να αφαιρέσετε τυχόν έλαια και ιδρώτα και μετά να τα αποθηκεύετε. Επιπλέον μπορείτε να τα σαπουνίζετε απαλά με τα χέρια σας ή με μια μαλακή οδοντόβουρτσα (για βρέφη), με ζεστό νερό και λίγο υγρό σαπούνι πιάτων μέχρι να υποχωρήσει το θάμπωμα/ οξείδωση. Στη συνέχεια τα στεγνώνετε ταμπονάροντας τα με χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα σεσουάρ για καλύτερο αποτέλεσμα στο στέγνωμα. Αν τα θαμπώματα επιμένουν, μπορείτε να μουλιάσετε τα κοσμήματα σε ζεστό νερό με σαπούνι για μερικά λεπτά και να τα σαπουνίσετε μετά.
  • Ακόμη ένας τρόπος καθαρισμού και φρεσκαρίσματος των ασημένιων κοσμημάτων είναι η χρήση μαγειρικής σόδας. Αρχικά μπορείτε να τρίψετε ελαφρά με τα δαχτυλά σας μαγειρική σόδα απευθείας πάνω στο κόσμημα, είτε στην μορφή σκόνης που είναι, είτε να κάνετε μια πηχτή πάστα μαγειρικής σόδας με νερό που θα τρίψετε ελαφρά πάνω στο κόσμημα (είτε με τα δάχτυλά σας, είτε με μαλακή οδοντόβουρτσα για βρέφη), και να ξεπλύνετε με νερό, όταν η γυαλάδα του κοσμήματος έχει επιστρέψει. Αν υπάρχουν σημεία στα οποία λεκέδες και θάμπωμα επιμένουν, μπορείτε να κάνετε μια πάστα με μαγειρική σόδα και ξύδι (μην τρομάξετε με την αντίδραση μαγειρικής σόδας και ξυδιού!), να αλείψετε το προβληματικό σημείο ή και όλο το κόσμημα, και να το αφήσετε για λίγη ώρα να δράσει. Τρίβετε ελαφρά, ξεπλένετε με νερό και σκουπίζετε/ στεγνώνετε καλά. Αν η οξείδωση επιμένει, επαναλάβετε την διαδικασία και αφήστε περισσότερο το μείγμα πάνω στο κόσμημα για να δράσει. Προσοχή! Μην εφαρμόσετε την μέθοδο της μαγειρικής σόδας σε επίχρυσα κοσμήματα γιατί θα ξεθωριάσει το επιχρύσωμά. Επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε εμείς το φρεσκάρισμά τους!
  • Και ένα tip! Καλό θα ήταν να φοράτε τα κοσμήματα σας πάντα στο τέλος πριν από την εξοδό σας και να είναι τα πρώτα που θα βγάλετε, όταν επιστρέψετε!

Ψυχρό σμάλτο στην συλλογή The Tile series

Το ψυχρό σμάλτο που χρησιμοποιούμε στην συλλογή μας The Tile series είναι ουσιαστικά χρωματιστή ρητίνη δύο συστατικών, ένα υλικό που θέλει κι αυτό την φροντίδα του!
Προτείνουμε όταν δεν φοράτε τα Tile κοσμήματά σας, να τα αποθηκεύετε στο κουτάκι τους ή σε άλλη αεροστεγη συσκευασία. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε την έκθεση τους στο φως για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί ενδέχεται να αλλοιωθεί το χρώμα και η υφή του ψυχρού σμάλτου. Να μην έρχεται σε επαφή με νερό (βρύσης ή θαλασσινό) και αποφύγετε τις έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας.

Μαργαριτάρια και πέτρες

Τόσο τα μαργαριτάρια, όσο και οι πέτρες που χρησιμοποιούμε στα κόσμήματα μας (είτε είναι ορυκτές, είτε γυάλινες) χρειάζονται προσοχή και φροντίδα.

  • αποφύγετε την έκθεση σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα γιατί μπορεί να προκληθούν αποχρωματισμοί
  • αποφύγετε την επαφή με χημικά, καλλυτνικά, κρέμες, προϊόντα περιποίησης μαλλιών, αποσμητικά κλπ
  • μην φοράτε τα κοσμήματά σας στο μπάνιο ή σε πισίνα με χλώριο. Το πλύσιμο το χεριών ή το λούσιμο μπορεί να αφήσει υπολείμματα σαπουνιού κάτω από τις πέτρες των κοσμημάτων σας ή οι διάφορες χημικές ουσίες να βλάψουν μόνιμα την επιφάνεια των μαργαριταριών σας και άλλων λεπτών ή πορωδών πολύτιμων λίθων
  • κάποιες πολύτιμες πέτρες όπως το μαργαριτάρι, το τιρκουάζ και το κοράλλι, έχουν πόρους στη μάζα τους. Οι πόροι απορροφούν ευκολότερα διάφορες ανεπιθύμητες ουσίες, γι αυτό αυτές τις πέτρες πρέπει να τις προστατεύουμε περισσότερο. Μην φοράτε τα κοσμήματα σας ακόμα και σε ελαφριές δουλείες όπως το πλύσιμο των πιάτων

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών